مجموعه تولیدی دکور و جعبه جواهر تهران
از نظر قدمت، قدیمی ترین معدن طلایی که اسم آن در تواریخ و گزارش ها آمده، معدن سیستان است و پس از آن بیشتر نویسندگان از معدن کوه زر دامغان یاد کرده اند. ابودلف سیاح عرب که در زمان سامانیان در ایران سیاحت کرده از معدن طلای شیز (تخت سلیمان نزدیک تکاب) یاد کرده و می نویسد طلای آنجا سه قسم است. قیمت دلار آمریکا و سکه در بازار داخل افزایش یافت. کارشناسان معتقدند، این امر به واکنشی مربوط میشود که بازار به فرا رسیدن اربعین داده است. صرافان معتقدند که دلار، در ادامه، دوباره وارد روند کاهشی آرام خود شده و افزایش رخ داده را جبران میکند.
کانسارهای برجا
در کانسارهای برجا طلا همراه سنگ های آذرین اسیدی عمیق و بینابین و به ندرت در سنگ های آذرین خروجی پیدا می شود. در هر صورت همراه کوارتز در رگه های کوارتزی، همراه کانی های کلسیت، باریت، فلورین، آلاباندین(Alabandin) و همچنین همراه کانی های فلزی مانند: پیریت، بلند، کالکوپیریت، کانی های نقره و کانی های تلور(Te) و خیلی به ندرت همراه سلنیم (Se) است.
کانسارهای آبرفتی
از تخریب کانسارهای برجا و حمل و نقل آن به وسیله عوامل طبیعی، کانسارهای آبرفتی تشکیل می شود و تجمع طلای ناب در این صورت در بستر رودخانه ها و دریاچه های بسته، انجام می گیرد، در آن صورت طلا همراه سایر کانی های سنگین مانند کرندوم (Corundum) و زیرکن (Zircon)و منازیت (Monazite) و کاسیتریت و نارسنگ (Garnet) و بالاخره مگنتیت (به شکل ماسه سیاه) است. در پوسته ی زمین، تخمین زده می شود که دارای مقدار متوسط 0001/0 اونس طلا به ازای یک تن کوچک یا 5/3 قسمت در بیلیون (3/5PPB) طلا باشد.
سنگ های رسوبی به ویژه ماسه سنگ ها از درصد بیشتری طلا برخوردارند. درمیان سنگ های آذرین، مقدار متوسط طلا در سنگ های مافیکی (mafic) تیره فام کمی بالاتر بوده و نسبت به سنگ های فلسیک (Felsic) پایین تر است. آب دریا نوعا دارای 011/0 (PPB) طلا می باشد، هرچند این مقدار از لحاظ مکانی از 44(PPB) تا 0/001(PPB) در نوسان است و مقدار طلا در آب های سطحی همانند آب دریا، در همان محدوده بوده و وابستگی زیادی به منبع آن پیدا می کند. برای نمونه آب هایی که از معادن طلا در یاکوت جنوبی (Yakut) در شوروی جاری می شوند، شامل مقدار متوسط 0/7(PPB) تا 0/9(PPB) طلا می باشند.
در ایالات کلرادو آمریکا، پساب حاصله ازمعادن طلا و نواحی دیگر شامل 0/15 pbb طلا هستند. لازم به یادآوری است که چشمه های آب گرم معمولا نسبت به آب های دیگر از درصد بیشتر طلا برخوردارند و کانسارهای طلا در بسیاری از انواع سنگ ها یافت می شوند. کانسارهای هیدروگرمایی در سنگ های آذرین واسطه ای و اسیدی و آبرفت های رسوبی (Silty) سنگ های کربناته ی رگه دار و در سنگ های متامرفیک (Metamorphic) یا رسوبی سیلیسی یا آلومینی، به طور معمول تری ظاهرگشته و دیده می شود.
اصولا کانسارهای طلا دارای منشاهای زیرند: هیدروگرمایی(Hydrothermal) ، هیدروگرمایی- متامرفیک (Hydrothermal Metamorphic) ، متامرفیک، آبرفتی(رگه ای، توده ای و پراکنده) و جوش سنگ ها (Conglommerates) (لایه های سطحی، شکاف های باریک ایجاد شده در طول زمان).
طلا اساسا، همان طوری که گفته شد، به صورت فلز طبیعی رخ داده و با نقره و دیگر فلزات تشکیل آلیاژ می دهد و همچنین به صورت تلورید ها (Tellurides) ظاهر می شود. از جمله آلیاژهای طلا می توان به الکتروم (Electrum) آلیاژ طلا و نقره اشاره کرد و البته سایر مواد معدنی طلا کمیاب بوده و طلا معمولا همراه با سولفیدهای آهن، نقره، آرسنیک، آنتیموان و مس می باشد. اگرچه غنی ترین کانسارهای رگه ای از نوع رگه ای شکاف دار همراه با گانگ کوارتزی (Quartz Gangue) مانند بونانزس (Bonanzas) می باشند، لکن طلا بیشتر از کانسارهای عظیمی که عیارشان متوسط است استخراج می شود. در آفریقای جنوبی برای مثال، کانی های طلا با 10/2 اونس طلا در تن مورد عملیات بهره برداری قرار می گیرند و در کنار آن معادنی وجود دارند که در آنها کانی های مربوطه در هر تن 69/0 اونس طلا موجود است. کانی های طلای ایالات متحده ی آمریکا، به طور متوسط 1/0 اونس یا کمتر طلا در هر تن دارند، هر چند امروزه با بهره گیری از روش های جداسازی و بازیابی ویژه ای ( فرآیند جداسازی کپه ای شیمیایی ) کانی های با کمتر از 1/0 اونس طلا در تن را می توان مورد بهره برداری قرار داد.
کانسارهای ماسیو سولفید:
این کانسارها در مراحل نهایی فعالیت آتشفشانهای زیر دریایی تشکیل می شوند. خصوصیات مهم این کانسارها عبارتند از داشتن 20 الی 60 درصد سولفید، همزمانی با سنگهای آتشفشانی زیر دریایی، ذخیره عدسی شکل با بافت توده ای و کانی شناسی ساده پیریت،کالکو پیریت، اسفالوریت (با یا بدون گالن و پیروتیت). این ذخائر در مراحل نهایی فعالیت های آتشفشانی زیر دریایی در یک افق خاص تشکیل می شوند. ضخامت این افق نسبت به ضخامت کل سنگهای آتشفشانی بسیار ناچیز است
ماسیو سولفیدها را بر اساس موقعیت تکتونیکی و سنگهای همراه به دو نوع کروکو و قبرس تقسیم می کنند. ماسیو سولفیدهای نوع قبرس در زون گسترش کف اقیانوسها، همزمان با بازالتهای بالشی تولئیتی با پتاسیم کم، نشکیل گردیده.
از خصوصیات مهم این کانسارها بافت توده ای، بالا بودن درصد سولفیدها، آلتراسیون کلریتی و سیلیسی و قرار داشتن در زیر چرت های آهن و منگنز دار است.
کانی های مهم این ذخائر عبارتند از: کلریت، اسفالوریت و پیریت. طلا بیشتر همراه سولفیدها یافت می شود. مقدار ذخیره 1/0 الی 25 میلیون تن است. این ذخائر حاوی 1/0 الی 5/1 گرم در تن طلا، 5/0 الی 5/8 درصد روی هستند. کانسارهای ماسیو سولفید نوع کروکو در زون فرورانش جزایر قوسی همراه با توف های داسیتی، ریولیتی، کالک آلکالن زیر دریایی تشکیل گردیده اند. این ذخائر در مرحله نهایی فعالیت آتشفشان تشکیل گردیده اند و به همین دلیل توسط چرت و رسوبات نرم دریایی پوشیده می شوند. این ذخائر حاوی 1/0 الی 3/2 گرم در تن طلا، 900 گرم در تن نقره، 5/1 درصد مس، 8/3 درصد روی و 1 درصد سرب هستند.
http://www.jtd.ir
http://www.tehrandisplay.com
یک قسم به نام قومسی (شاید طلای معدن کوه زر دامغان باشد) و آن عبارت از خاک طلا است که بر آن آب می ریزند و پس از شستشوی خاک، طلای آن مانند گرد باقی می ماند. این طلا با جیوه ترکیب می شود و رنگ آن سرخ روشن و سنگین و نرم و چکش خور می باشد و رنگ آن در آتش استقامت دارد.
قسم دیگر شهربی نام دارد و تکه های آن از یک گندم تا ده مثقال یافت می شود رنگ آن تند و ثابت است ولی جنس آن کمی خشک می باشد.
قسم دیگر سجابذی است که رنگ آن سفید و هنگام محک سرخ می شود. (مخلوط با مس بوده است) و در جای دیگر از طلای همدان گفتگو کرده و می نویسد به علت اینکه زغال در آنجا کمیاب است هزینه ی به دست آوردن طلا زیاد و بهره برداری صرف نمی کند. بعدا از معدن طلای مازندران به نام کوه خشم یاد می کند.
اصطخری درمسالک الممالک از معدن طلای و خان (در ماوراء النهر) نام می برد و می نویسد زر آب از این دیار خیزد و در کنار رودها و بر اثر سیلاب ها پدید باشد.
ابن حوقل در صوره الارض از معدن طلای فارس نام می برد. در حدود العالم به خاک های رزکه در جوی های جیرفت وجود دارد اشاره شده است.
درنزهت القلوب مولف از معادن طلای فرغانه و معدن به حدود دامغان که آن راکوه زر خوانند و طلا بارها در میان خاک می یابند یاد شده است و در جای دیگر از معدن طلای سیستان (که در افواه شایع است در عهد سلاطین غزنوی کار میکردند و به علت زلزله از بین رفته) یاد شده است.
در جواهرنامه سلطانی نوشته شده : از خواجه ابوریحان، در کتاب تسامیع، بقراط بیان کرده که کانی در حدود زابلستان است و احمد طبیب ساوجی بر آن است که در نواحی دامغان و جبال جنوبی کرمان چند کان زر غیرخالص مشاهده کرده است.
سرانجام جرجی زیدان در کتاب تمدن اسلام از معادن طلای خراسان ماوراء النهر، دمندان درکرمان نام می برد.
بعد از حمله مغول تا دوره ی صفویه از معادن طلا در ایران بهره برداری میشده است. ولی مثل این است که در دوره ی صفویه فعالیت در معادن طلا چشم گیر نبوده است. تاورنیه در سفرنامه ی خود می نویسد:
این مسئله مسلم است که در قدیم معادن طلا و نقره در ایران بوده چنانکه هنوز اثر آن در بعضی حفریات بسیار عمیق دیده می شود ولی از وقتی که طلا و نقره زیاد شده و از اتیوپی و جزایر سوماترا و چین و بعضی جاهای دیگر وارد می شود دیگر ایرانی ها در مملکت خود به کشف طلا و نقره نپرداختند و ...
http://www.jtd.ir
http://www.tehrandisplay.com
تغییرات نرخ سکه نسبت به تغییرات نرخ دلار محدود بوده است. پیش از این نیز سکه کاهش نرخ اونس جهانی را به گونهای تعدیل شده انعکاس داده بود. تحلیلگران رفتارهایی از این دست را با استقرار ثبات در بازار سکه مرتبط میدانند. طلای جهانی همچنان مسیر کاهشی را میپیماید. عمده کارشناسان در خصوص روند روزهای آینده این فلز بدبین هستند، اما عدهای معتقدند که ادامه روند کاهشی قیمت طلا بالاخره به کاهش عرضه آن منجر خواهد شد و در آن زمان قیمت طلا اصلاح شده و روی حالت تعادلی جدید تثبیت میشود.
افزایش قیمت دلار
قیمت دلار آمریکا، یکشنبه، در بازار داخل، مقداری افزایش یافت و بالای 2 هزار و 950 تومان قرار گرفت. طی چند هفته اخیر، نرخ دلار در بازار تهران از ثبات مناسبی برخوردار بود و ریتمی آرام و کاهشی را دنبال میکرد. تغییرات نرخ این ارز، بهطور عمده، از روند مذاکرات هستهای و اخبار مربوط به آن تاثیر میپذیرفت. اگر حرکت نرخ دلار، به عنوان مثال از سطح قیمتی3 هزار و 50 تومان مطالعه شود، مشاهده خواهد شد که در ابتدا، قیمت دلار بالای این رقم نوسان میکرد. اخبار مثبت از پیشرفت مذاکرات، بازار را تحت تاثیر قرار داد و دلار از این سطح مقاومتی عبور کرد و زیر این رقم نوسانات خود را دنبال کرد. زمان سپری شد و پیشرفت مذاکرات و توافقات به عمل آمده نرخ این ارز پر اهمیت را باز هم کاهش داد. در این زمان دلار نوسانات قیمتی خود را بالای 3 هزار تومان و چسبیده به این رقم پی گرفت. سطح مقاومتی 3 هزار تومانی از نظر کارشناسان اهمیت زیادی داشت، اما دلار در نهایت این رقم را هم پشت سر گذاشت. به هر روی حرکت نرخ این ارز یک نظم نا نوشته داشت، اما پیش از تعطیلی اربعین، یعنی روز یکشنبه، قیمت دلار در بازار داخلی 15 تومان افزایش یافت و در جهت عکس الگویی که ذکر شد، یک پله به عقب بازگشت. به دنبال این رویداد غیر متعارف سوالاتی مطرح میشود. علت افزایش نرخ دلار چه بود و آیا این امر در روند صیانت از ارزش ریال در مقابل دلار وقفه مهمی ایجاد کرده است؟ صرافان بازار تهران معتقدند که افزایش قیمت دلار در روز یکشنبه، در واکنش به تعطیلی اربعین صورت گرفته است. آنها معتقدند این تغییر قیمتها طبیعی هستند و به هیچ وجه از تغییر رویکردهای کلی بازار حکایت نمیکنند. بازار گاهی اوقات به بعضی از رویدادهای مهم مانند شهادتها، محرم، اعیاد و وقایعی از این دست، واکنشهای خاصی نشان میدهد. مکانیزم عمل و علت بروز این واکنشها نیز به برخورد متغییرهای درونی بازار و متغیرهای پیچیده اجتماعی مربوط میشود. صرافان در خصوص وقفهای که در روند کاهش تدریجی قیمت دلار ایجاد شده نیز بدبین نیستند. بر این اساس سطح
2 هزار و 950 تومانی کارکرد خود به عنوان یک سطح مقاومتی را از دست داده است. دلار در 2 هفته اخیر چند بار از این سطح عبور کرده، بنابراین دیگر قیمت این ارز در مقابل سطح قیمتی مزبور مقاومت خاصی از خود بروز نمیدهد. صرافان معتقدند قیمت دلار دوباره کاهش خواهد یافت و این افزایش قیمتها زیاد نگرانکننده نیستند.
بهعلاوه مذاکرات ایران و کشورهای 1+5 بهرغم بحثهایی که بین طرفین وجود دارد، همچنان در حال پیشرفت است.
«عباس عراقچی» عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای ایران، گفته است: «ممکن است دور بعدی مذاکرات کارشناسی ایران و 1+5 در سطح معاونان وزیر برگزار شود، تا برخی از مسایل که نیاز به تصمیمگیری دارد، در همان جلسه تصمیمگیری شود». کارشناسان معتقدند که شرکت کردن افرادی که اجازه و توانایی تصمیمگیری و توافق دارند، در کنار کارشناسان هستهای ایران، به پیشرفت سریعتر مذاکرات و حصول توافقهای کارآمد بین طرفین کمک خواهد کرد. روند حرکت دلار در بازار داخل، تا به حال نشان داده که بازار نسبت به روند مذاکرات خوشبین است. به هر روی بازار تهران همچنان نظر به روند مذاکرات ایران و کشورهای 1+5 دارد، تا با پیشرفت آن و گسترش ارتباط اقتصادی با کشورهای خارجی با پویایی به حرکت خود ادامه دهد.
ثبات بازار سکه
قیمت سکه طرح جدید، روز یکشنبه قدری افزایش یافت. نرخ ربع سکه به مقدار کمتری بالا رفت و نیم سکه روی قیمت قبلی خود باقی ماند. افزایش محدود نرخ سکه دو مساله را روشن میکند. نکته اول این است که بازار سکه در حال حاضر به ثبات بسیار مناسبی دست یافته است. این کالا تغییرات گسترده نرخ طلای جهانی را به گونهای بسیار تعدیل شده در بازار داخل منعکس کرده بود و در مقابل نوسانات بعدی اونس نیز مسیر کاهشی خود را به آرامی پیمود. روز یکشنبه، قیمت دلار به مقداری بیشتر از نوسانات معمول افزایش یافت، اما تغییرات نرخ سکه همچنان محدود و کنترل شده بود. در نتیجه بازار سکه که چند هفته پیش، نوسانات شدید آن موجبات بروز نگرانی را فراهم آورده بود، در حال حاضر به ثبات مناسبی دست یافته است. این امر در کوتاه کردن دست سفتهبازان از بازار کمک بسیار مناسبی خواهد بود. نکته دوم به توجیه افزایش اخیر نرخ دلار مربوط میشود. سکه پیش از روز یکشنبه مسیر کاهش قیمتی را به آرامی میپیمود، اما در این روز افزایش قیمت یافت. این امر حاکی از آن است که افزایش قیمت روز یکشنبه، در بازار داخلی فراگیر بوده و به همین دلیل باید از علتی ناشی شده باشد که بهطور همزمان متوجه سکه و دلار باشد. در نتیجه استدلال صرافان در خصوص اینکه افزایش قیمت دلار را با فرا رسیدن اربعین مرتبط میدانستند، احتمالا درست بوده است.
http://www.jtd.ir
http://www.tehrandisplay.com
بالاخره در پایان نشست دو روزه بانک مرکزی آمریکا، چهارشنبه شب گذشته، بیانیه فدرال رزرو منتشر شد و طی آن اعلام شد که با توجه به روند پایدار رشد و رونق اقتصاد آمریکا، میزان خرید دارایی شرکتها در این کشور از 85 میلیارد دلار در ماه به 75 میلیارد دلار کاهش خواهد یافت. مقامات فدرال رزرو همچنین اعلام کردند که این نخستین گام در جهت تعدیل سیاست محرک اقتصادی فدرال رزرو محسوب میشود و انتظار میرود در سال 2014 و در صورت ادامه حرکت رو به رشد اقتصاد آمریکا، شاهد تعدیل بیشتر این سیاست باشیم که میتواند به کاهش بیشتر قیمت طلا در سال 2014 منجر شود.
به این ترتیب کاهش بهای طلا از روز چهارشنبه آغاز شد. در این روز با 12 دلار کاهش، این رقم به 1218 دلار در هر اونس رسید و پس از آن در پایان معاملات روز پنجشنبه به 1188 دلار رسید. از 27 ژوئن 2013 که قیمت فلز زرد به 1200 دلار رسیده بود تا روز پنجشنبه گذشته، نوسانات فراوانی را تجربه کرد اما در این مدت از 1200 دلار کمتر نشده بود. این بیشترین ریزش طلا در یک سال اخیر بوده است. قیمت طلا از ابتدای سال جاری میلادی حدود 460 دلار در هر اونس کاهش داشته است.
روز گذشته معاملات طلا - تا ساعت 16:00 به وقت تهران – در محدوده 1287 تا 1299 دلار دنبال شد. به عبارت دیگر آخرین قیمت روز سه شنبه (1230 دلار) با کمترین بهای روز گذشته، اختلاف 43 دلاری را نشان میداد.
با این وجود بهای این فلز دیروز در اغلب ساعات معاملاتی در بازار نیویورک، در محدوده بالای 1188 دلار دنبال شد که نشان میداد تا حدودی سقوط چشمگیر خود را جبران کرده است. این اتفاق در پی انتشار خبر احتمال ادامه تثبیت نرخ بهره بانکی در نزدیکی صفر درصد، رخ داد. کارشناسان اقتصادی پیشبینی میکنند، بانک مرکزی آمریکا تا سال 2016 میلادی نرخ بهره را افزایش ندهد. فدرال رزرو قصد دارد نرخ تورم را کمتر از 2 درصد ثابت نگه دارد و تا زمانی که نرخ تورم به بیش از 2 درصد نرسد تصمیمی برای افزایش نرخ بهره نخواهد داشت. گرچه فدرال رزرو بخشی از محرک پولی را کاهش داده، ولی تمرکز این بانک بر پایین نگه داشتن نرخ تورم و نرخ بهره، به نفع قیمت جهانی طلا خواهد بود.
در چنین شرایطی برخی تحلیلگران بازار طلا معتقدند که نزدیک شدن به پایان سال میلادی و افزایش تقاضا برای نقدینگی، موجب خواهد شد تا عرضه داراییهای سرمایهای از جمله طلا رو به افزایش بگذارد و این مساله به کاهش بیشتر بهای این فلز دامن خواهد زد؛ ولی دستهای دیگر بر این باورند که رشد فزاینده تقاضا در بازار چین مانع از افت بیشتر قیمت طلا خواهد شد. به باور این گروه، تحولات بازار طلا نشان میدهد که کانون اصلی مبادلات و معاملات بزرگ در این بازار در حال انتقال از کشورهای غربی به کشورهای شرقی و آسیایی است.
به این ترتیب ادامه سیاستهای انبساطی پولی در آمریکا موجب از دست رفتن جایگاه کنونی دلار خواهد شد و این مساله نوید افزایش قیمت جهانی طلا را خواهد داد.
از سوی دیگر، برخی کارشناسان و سرمایهگذاران این بازار معتقدند که هرچند تحولات مربوط به نرخ تورم و نرخ بهره بانکی در آمریکا و اروپا و سایر اقتصادهای بزرگ جهان تاثیر مهمی بر روند تحولات قیمت طلا دارد، اما اعتماد سرمایهگذاران غربی نسبت به بازار طلا را نمی توان در نوسانات قیمتی این فلز گرانبها، بیتاثیر دانست و افزایش تقاضای چین و هند هم برای رشد فزاینده قیمت طلا کافی نیست.
http://www.jtd.ir
http://www.tehrandisplay.com
پلاتین ، یکی از عناصر شیمیایی جدول تناوبی است که علامت آنPt بوده و عدد اتمی آن 78 میباشد.پلاتین یک فلز انتقالی خاکستری مایل به سفید که هادی جریان الکتریسیته بوده ، قابلانعطاف ، سنگین و بسیار باارزش است بوده و در مقابل خورده شدن و اکسیداسیون مقاومبوده و در برخی از معادن مس و نیکل یافت میشود. از پلاتین در جواهرات , تجهیزاتآزمایشگاهی ، اتصالات الکتریکی ، دندانپزشکی و دستگاه ضد آلودگی در اتومبیلاستفاده میشود.
- تاریخچه
پلاتین از واژه اسپانیولی Platina که به معنی نقره کوچک میباشد، گرفته شده است. سالهای زیادی است کهپلاتین طبیعی و پلاتین غنی شده آلیاژی شناخته شده است. این فلز توسط سرخپوستهایکلمبیایی استفاده میشده است و اولین مرجع اروپایی به پلاتین در سال 1557 در نوشتههایانسانشناس ایتالیایی " Julius Caesar Scaliger" دیده میشود که از آن ، بهعنوان یک فلز اسرارآمیز که از معادن آمریکای مرکزی بین Darién ( پاناما )و مکزیک استخراج شده و نیز گفته شده است: "تا کنون حتی با هنرهای اسپانیاییها هم غیر قابل ذوب است."
اسپانیائیهااین فلز را وقتی اولین بار وارد اسپانیا شدند Platina نامیدند. آنها به آن ، به چشم یک ناخالصی در نقرهای که استخراج میکردند نگاه میکردند و اغلب از آن صرف نظر میکردند.
پلاتین توسط "Antonio De Ulloa" ستاره شناس و "Don JorgeJuan y Santacilia" کشف شد.هر دوی آنها توسط پادشاه فیلیپ پنجم برای پیوستن به یک ماموریت جغرافیائی در پروکه از 1735 تا 1745 طول کشید، دعوت شدند. در میان چیزهای دیگر در کلمبیا اولوا ، Platina del pinto را مشاهده کرد که فلزی بیاستفاده بود که به همراهطلا در New Granada (کلمبیا) پیدا شده بود.
privateerهایانگلیسی کشتی اولوا را در سفر بازگشت توقیف کردند. اگر چه در انگلستان با او خوشرفتاری شد و حتی در انجمن سلطنتی عضو شد، تا سال 1748 از انتشار یافتههایش در مورد فلز ناشناخته منعشد. قبل از آن در سال 1741 ، "CharlesWood" مسقلا این عنصر را جدا کردهبود.
پلاتین در حال حاضر با ارزشتر و گرانتر از طلا میباشد و از این جهتجایزههای پلاتینی بهتر از جایزههای طلایی میباشند. قیمت پلاتین بسته بهفراوانیش تغییر میکند، ولی معمولا 8 برابر طلا ارزش دارد. برای مدتهای طولانیتعریف استاندارد متر بر اساس فاصله بین دو علامت بر روی شمش پلاتین-ایریدیوم بودکه در سور ( Sevres )نگهداری میشد، تعیین شده بود. از این فلز همچنین در تعریف "StandardHydrogen Electrode" نیزاستفاده میشود.
- پیدایش
پلاتین معمولا به حالت خالص و یا در سنگ معدن اسپریلیت ( آرسنیدپلاتین PtAs2 ) که بزرگترین منبع این فلز است، یافت میشود. آلیاژ طبیعی پلاتین وایریدیوم Platiniridiumبوده که در Cooprite معدنی (سولفید پلاتین، Pt S ) یافت میشود.
این فلزمعمولا با مقدار کمی از دیگر فلزات خانواده پلاتین که در مواد آبرفتی در کلمبیا ،اونتاریو و کوههای اورال و در برخی از ایالتهای غربی آمریکا یافت میشوند، همراهاست.
پلاتین از نظر اقتصادی بهعنوان محصول جانبی فراوری سنگ معدن نیکلتولید میشود. حجم عظیم سنگ معدن فرآوری شده نیکل ، نشانگر این است که پلاتین تنها2 در میلیون از این سنگ معدن میباشد.
- خصوصیات قابل توجه
این فلز در هنگامی که خالص باشد، بسیار زیبا و به رنگ نقرهای مایلبه سفید بوده ، هادی جریان الکتریسیته و نرم و قابل انعطاف میباشد. این فلز دربرابر خوردگی مقام است. ویژگیهای کاتالیزوری فلزات گروه ششم از خانواده پلاتینبسیار برجسته و مهم میباشد. ( توجه داشته باشید که هیدروژن و اکسیژن در مجاورتپلاتین منفجر میشوند). دوام بالا و خاصیت ضد تیرگی پلاتین دلیل استفاده از اینفلز در ساخت جواهرات ظریف و زیبا میباشد.
دیگر ویژگیهای ممتاز این فلز ، پایداری در برابر واکنشهای شیمیایی ودماهای بالا و خاصیت پایدار الکتریکی میباشد. از تمامی این ویژگیها در صنعتاستفاده میشود. پلاتین در مجوارت با هوا در هیچ درجه ای اکسید نمیشود، اما توسطسیانیدها ، هالوژنها ، گوگرد و بازهای قوی خورده میشود. این فلز در اسیدهیدروکلریک و اسید نیتریک حل نمیشود، ولی بهراحتی در محلول تیزاب سلطانی حل میشود( اسید کلروپلاتینیک را به وجود میآورد ). حالتهای اکسیداسیون پلاتین +2،+3 و +4میباشند.
- کاربردها
،از پلاتین در جواهرات ، سیم ، ساخت ظروف با تحمل حرارتی بالا برایمصارف شمیایی و کورههای برقی حرارت بالا استفاده میشود.
ازپلاتین خوب جدا شده به عنوان کاتالیزور استفاده میشود. برای مثال در مبدلهایکاتالیزوری خودروها و فرایندهای صنعتی مختلف مانند ساخت اسید سولفوریک استفاده میشود.
این فلز میتواند مقدار زیادی از گاز هیدروژن را جذب کرده ، هنگامیکه حرارت داده میشود، آن را آزاد کند. از این جهت بهعنوان منبع ذخیره گاز دروسایل نقلیه و در سلول سوختی مطالعه میشود.
صنایع شمیایی از مقدار قابل توجهی پلاتین یا آلیاژ پلاتین- رادیوم بهعنوانکاتالیزور و به شکل توری ریزبافت برای کاتالیز کردن اکیسیداسیون انتخابی آمونیاکبرای تهیه اکسید نیتریک که ماده خام برای کودها و مواد منفجره میباشد و اسیدنیتریک استفاده میکنند.
پلاتینهای کاتالیزوری در تصفیه نفت خام و بهسازی فرایند تولید بنزیناکتان بالا و همچنین ترکیبات معطر در صنعت پتروشیمی کاربرد دارند.
ضریب انبساط این فلز برابر با شیشههای Soda-Lime-Silicaبوده و در ساخت الکترودهایآببندی شده در سیستمهای شیشهای کاربرد دارد.
آلیاژ پلاتین و کبالت ، خاصیت مغناطیسی عالی دارد. آلیاژی که از 76%پلاتین و 23% کبالت تشکیلشده باشد، از نظر مغناطیسی بسیار قوی میباشد.
آلیاژ 10/90 پلاتین/اوسمیوم برای ساخت ضربان ساز قلب ، دریچههای جایگزینو سایر کاشههای جراحی استفاده میشود.
این فلز در پوشش کلاهکهای دماغه موشکها و نازل سوخت موتور جت و دیگروسایلی که میبایست با ضریب اطمینان بالایی در حرارتهای بالا و در تناوبهای زمانطولانی کار کنند، کاربرد دارد.
سیمهای پلاتینی ، وقتی در معرض متیل الکل قرار میگیرند، با رنگ قرمزتیره میدرخشند، درست همانند کاتالیزوری که الکل را به فرمالدئید تبدیل میکند.این پدیده بهصورت تجاری در ساخت فندک سیگار و دستگرمکنها استفاده میشود.
Cis-platin با فرمولPtCl2(NH3)2 ، دارویی است که در درمان انواع خاصی از سرطانها که شامل سرطانخون (Lukemia) و سرطان بیضه میشود، کاربرد دارد.
- ایزوتوپها
پلاتین طبیعی از 5 ایزوتوپ پایدار و یک رادیوایزوتوپPt-190 که نیم عمر بسیار طولانی 6میلیارد سال را دارد تشکیل شده است. ایزوتوپهای رادیواکتیوی زیاد دیگری نیز برایاین عنصر وجود دارند که پایدار ترین آنها Pt-193 بوده که نیمه عمر آن 50 سال میباشد.
- هشدارها
این فلز بدلیل طبیعت غیر واکنشی خود برای سلامتی مساله ساز نیست، بااین حال تمام ترکیبات پلاتین بهشدت سمی هستند.
http://www.jtd.ir
http://www.tehrandisplay.com
قالب جدید وبلاگ پیچک دات نت |